Audi ulazi u Formulu 1

2022-08-26
  • Razvoj pogonske jedinice za premijum klasu motosporta od sezone 2026. godine

  • Hibridna pogonska jedinica razvijaće se na lokaciji Audi Sport (Neuburg an der Donau) pod rukovodstvom Adama Bakera

  • Nova pravila koja se fokusiraju na održivost i troškovnu efikasnost važni su činioci za uključivanje

  • Promena u društvu Audi Sport: nakon uspešnog restrukturiranja, Julius Seebach predaje štafetu Rolfu Michlu

 

Marka Audi najavila je svoj ulazak na konferenciji za medije tokom takmičenja Formula 1 Belgian Grand Prix u Spa-Francorchampsu. Na samom događaju su Markus Duesmann, predsednik upravnog odbora društva AUDI AG, i Oliver Hoffmann, član upravnog odbora za Tehnički razvoj, odgovarali na pitanja uz prisustvo Stefana Domenicalija, predsednika i generalnog direktora Formule 1, te Mohammeda ben Sulayema, predsednika Međunarodne automobilske federacije (FIA).

"Motosport je sastavni deo DNK-a marke Audi", rekao je Markus Duesmann. "Formula 1 predstavlja kako globalnu pozornicu za našu marku, tako i veoma izazovnu razvojnu laboratoriju. Kombinacija vrhunskih performansi i takmičenja uvek podstiče inovativnost i tehnološki transfer unutar naše industrije. Donošenjem novih pravila, sada je pravi trenutak da se i mi uključimo. Na kraju krajeva, kako Formula 1, tako i marka Audi zalažu se za jasne ciljeve garantovanja održivosti."

Ključ za stupanje u najpopularniju seriju trka na svetu je jasna namera za postizanjem većeg nivoa održivosti i troškovne efikasnosti. Nova tehnička pravila, koja će se primenjivati od 2026. godine, fokusiraju se na veći nivo elektrifikacije i napredna održiva goriva. Uz postojeće ograničenje za timske troškove, tokom 2023. godine uvesšće se ograničenje troškova i za proizvođače pogonskih jedinica. Takođe, Formula 1 je zadala sebi ambiciozan cilj, u skladu sa kojim do 2030. godine, želi da ostane serija trka sa nultom stopom CO2 emisija.

 

Aktivno oblikovanje transformacije Formule 1

Oliver Hoffmann, član odbora za Tehnički razvoj, rekao je: "U pogledu tehnološkog napretka koji serija trka preduzima do 2026. godine kada je reč o održivosti, možemo da govorimo o sasvim novoj Formuli 1. Dakle, Formula 1 proživljava transformaciju, a marka Audi želi da je aktivno podrži na tom putu. Bliska poveznica između našeg projekta za Formulu 1 i odeljenja za Tehnički razvoj društva AUDI AG omogućiće tu sinergiju."

Od 2026. godine električna izlazna snaga pogonskih jedinica, koje će se sastojati od elektromotora, baterije, upravljačkih elektronika i motora sa unutra[njim sagorevanjem, uveliko će se povećati u poređenju sa današnjim pogonskim sistemima za Formulu 1. Elektromotor će tada biti gotovo jednako snažan kao i motor sa unutrašnjim sagorevanjem, koji ima izlaznu snagu od oko 400 kW (544 KS). Izuzetno efikasne 1,6-litarske motore sa turbopunjačem pokreće napredno i održivo gorivo - što je takođe preduslov za stupanje marke Audi u seriju trka.

 

Pogonska jedinica razvijaće se na lokaciji Neuburg

Pogonska jedinica proizvodiće se na najsavremenijoj lokaciji Competence Center Motorsport društva Audi Sport u mestu Neuburg an der Donau, nedaleko od sedišta društva AUDI AG u Ingolstadtu. "Za razvoj i proizvodnju pogonskog sistema za Formulu 1 pouzdaćemo se u vrhunsku stručnost naših zaposlenih nadležnih za motosport, nastaviti ulaganja u naš centar za motosport i regrutovati veoma iskusne stručnjake", rekao je Julius Seebach, izvršni direktor društva Audi Sport, koji je organizovao ulazak u Formulu 1 u okviru rekonfiguracije sveta motosporta koji marka Audi namerava da sprovede.

U Neuburgu se već nalaze ispitna postolja za testiranje motora za F1, baš kao i za ispitivanje elektromotora i baterija. Dodatne potrebne pripreme trenutno se provode u pogledu osoblja, zgrada i tehničke infrastrukture, a sva najvažnija sredstva biće spremna za rad do kraja tekuće kalendarske godine. Nedavno je osnovano zasebno preduzeće za projekat pogonske jedinice, i to kao ćerka firma u isključivom vlasništvu društva Audi Sport. Adam Baker preuzeće rukovodjenje nad tim preduzećem, a i nad projektom Formule 1, u svojstvu generalnog direktora. Ovaj iskusni inženjer obavljao je razne više dužnosti za proizvođače i timove u svetu motosporta. Pre nego što se 2021. godine pridružio marki Audi, tri godine je radio za FIA-u.