Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

Napredak u poslovnoj klasi: Novi Audi A6

2018-03-05
  • Digitalizacija: futuristički operativni koncept i brojne mogućnosti umrežavanja
  • Udobnost i praktičnost: široka ponuda sistema asistencije vozaču za još viši nivo bezbednosti
  • Sportska nota: dinamično upravljanje svim točkovima za unapređenu agilnost i izvanrednu udobnost vožnje
  • Dizajn: sportska, elegantna spoljašnjost i progresivna unutrašnjost sa pet linija opreme

 

Ingolstadt, 28. februar 2018. - Sa novim modelom A6, Audi predstavlja osmu generaciju svoje uspešne limuzine i u ovaj segment unosi mnogobrojne inovacije. U smislu digitalizacije, udobnosti ili sportskog osećaja - ovaj elegantno oblikovani A6 je pravi predstavnik luksuzne klase. Intuitivnu upotrebu omogućuje potpuno digitalni MMI sistem sa ekranom osetljivim na dodir. Mnogobrojna rešenja povezivanja i pomoći u vožnji znak su umrežene inteligencije. Unutrašnjost je sistemski digitalizovana i u ovom segmentu predstavlja revoluciju. Vešanje kombinuje uglađenu udobnost vožnje i visoku stabilnost sa unapređenim sportskim karakteristikama. Radi praktičnosti i efikasnosti, svi motori standardno uključuju mild hybrid sistem.

MMI sistem sa ekranom osetljivim na dodir - prilagodljiv i intuitivan

MMI sistem sa ekranom osetljivim na dodir u novom modelu Audi A6 postavlja nove standarde u smislu intuitivne upotrebe i prilagođavanja. Uz mnoštvo inteligentnih opcija prilagođavanja, automobil je krojen prema vozaču: potpuno digitalni operativni sistem omogućava da se glavne funkcije vozila postave na potrebnu poziciju na MMI ekranu upotrebom povuci i spusti poteza - slično kao na pametnim telefonima. Prečice i tasteri omiljenih funkcija čine idealnu osnovu za individualne preferencije i superiornu jednostavnost upotrebe.

Idealno za česte promene vozača i vozne parkove: do sedam vozača može memorisati svoje postavke u individualne korisničke profile i tako sačuvati svoja podešavanja za do 400 parametara. Zahvaljujući logičnoj i pravilnoj strukturi menija, sistem omogućava brzi pristup funkcijama vozila. Podesivi tasteri omiljenih funkcija pomažu prilagođavanju sistema prema željama korisnika. Kao opcija, tasteri osvetljenja i multifunkcioni tasteri mogu se opremiti na dodir osetljivom tehnologijom.

Sistem kontrole glasovnim komandama pretvara Audi A6 u inteligentnog partnera za razgovor i saputnika: pitanja i naredbe obrađuju se na dva načina - preko u automobil unetih podataka i pomoću, u kombinaciji sa MMI navigacionim sistemom plus, detaljnih podataka iz online baze podataka.

MMI sistem sa ekranom osetljivim na dodir i haptičkim i akustičkim povratnim informacijama osigurava brzu i intuitivnu upotrebu: korisnici čuju i osete klik kao potvrdu čim njegovi/njeni prsti aktiviraju neku funkciju.

Vozač rukuje informacijama i zabavom na gornjem ekranu koji, ako se odabere MMI navigacioni sistem plus, ima dijagonalu od 10,1-inča. Donji 8,6-inčni ekran, koji se nalazi na konzoli na središnjem tunelu, koristi se za klima uređaj i praktične funkcije kao unos teksta; oslonac vozača može biti oslonjeno na ručicu automatskog menjača. Osim toga, head-up display projektuje važne informacije na vetrobransko staklo. MMI navigacioni sistem  plus takođe uključuje virtualni kokpit sa ekranom dijagonale 12,3 inča.

MMI navigcioni sistem plus i Audi connect - više praktičnosti u poslovnoj klasi

Novi Audi A6 nudi bogatu ponudu rešenja umrežavanja za vrhunsku sigurnost, praktičnost i prilagođavanje. Standardna oprema uključuje MMI naviacionii sistem, a MMI navigacioni sistem plus - medijsku središnju tačku novog dizajna -dostupan je kao opcija. Tehnološki napredni modul za prenos podataka koristi novi LTE Advanced standard.

MMI navigacioni sistem plus takođe nudi niz novih navigacionih karakteristika. To uključuje funkciju samo-učenja na osnovu već voženih ruta, što generiše inteligentne predloge traženja. HERE; ovi serveri nadziru i skupljaju informacije o prometu iz cele regije. Ako se protok podataka prekine, navigacija se prebacuje na online navođenje koje se odvija paralelno. Uz navigacione karte standardno dolazi šest besplatnih nadogradnji mapa.

MMI navigacioni sistem plus može se nadograditi opcionim dodatnim modulima, uključujući dva audio sistema. Tehnološki napredan Bang & Olufsen Advanced Sound System, obezbeđuje fascinantni 3D zvuk i na zadnjim sedištima, a Audi phone box modul omogućava bežično povezivanje mobilnog telefona sa spoljnom antenom vozila kao i  bežično punjenje uređaja.

Sistemi asistencije

Još više udobnosti i bezbednosti na dugim i kratkim putovanjima - novi A6 sa novim i prefinjenim sistemima asistencije u luksuznoj klasi postavlja nove standarde. To uključuje sisteme parking pilot i garage pilot koji će tokom sledeće godine nadopuniti ponudu opreme: ovi sistemi autonomno manevrišu u i iz parkirnog mesta ili garaže. Vozač može izaći iz automobila pre aktiviranja i nadzora procesa upotrebom myAudi aplikacije na pametnom telefonu. Kako bi to učinio, vozač mora kontinuirano pritiskati odgovarajući funkcijski taster.

Parking pilot i garage pilot čine deo Park assist paketa, jednog od tri paketa. City assist paket uključuje elemente kao što je novi cross traffic assist koji pomaže u izbegavanju bočnih sudara na raskrsnicama. Adaptive drive assist uključuje prilagodljivu pomoć kod upotrebe tempomata, koja nadopunjuje adaptivni tempomat uz pomoć laganih intervencija u sistemu upravljanja kako bi vozilo ostalo u kolovoznoj traci, i efficiency assist koji pomaže pri ekonomičnom stilu vožnje.

Iza ovih iscrpnih sistema asistencije leži tehnološki napredni modul iz Audija: središnji kontroler asistencije vozaču (zFAS). Kontinuirano izračunava detaljni model okoline uz pomoć podataka sa senzora. Zavisno od opreme, set senzora uključuje do pet radarskih senzora, pet kamera, dvanaest ultrazvučnih senzora kao i laserski skener - još jednu veliku inovaciju.

Mild hybrid tehnologija - svi motori su elektrifikovani

Svi motori u novom A6 dolaze sa novom Audi mild hybrid tehnologijom. U ovom slučaju kaišno pokretani alternator i starter (BAS) rade zajedno sa litijum-jonskom baterijom. Uz pomoć nje Audi A6 može krstariti pri brzinama između 50 i 160 km/h.

Start-stop funkcija aktivira se pri brzinama do 22 km/h. Motor se automatski predvidljivo ponovo startuje čim se vozilo ispred modela Audi A6 počne kretati. Tokom usporavanja BAS obnavlja do 12 kW energije. U uslovima stvarne vožnje ova MHEV tehnologija može smanjiti potrošnju goriva do 0,7 litara na 100 kilometara.

Karoserija i dimenzije - više prostora za noge u poslovnoj klasi

Karoserija novog Audija A6 takođe doprinosi opuštenoj atmosferi u kabini. Jedan faktor je napredna aerodinamika: uz minimalni koeficijent otpora vazduha od 0,24 (sa motorom koji će biti kasnije predstavljen) i zahvaljujući sofisticiranoj aeroakustici, A6 ostaje ugodno tih čak i pri visokim brzinama.

Drugi faktor je visoka krutost karoserije koja čini osnovu za osećaj vrhunskog kvaliteta i sportskog upravljanja. Audi za osnovu karoserije koristi inteligentno pomešanu konstrukciju od čelika i aluminijuma. Komponente, poput kupole prednjeg vešanja, napravljene su od aluminijuma, kao i vrata, poklopac motora/prtljažnika i branici.

Unutrašnjost novog modela Audi A6 još je veća nego kod odlazećeg modela. Prostor za noge na zadnjim sedištima veći je od odlazećeg modela i ključnih konkurenata. Prostor za glavu i ramena na prednjim i zadnjim sedištima takođe je veći nego kod odlazećeg modela. Prtljažnik ima veću širinu otvora za utovar - vodoravno se mogu položiti dve torbe za golf. Kapacitet ostaje nepromenjen i iznosi 530 litara. Poklopac prtljažnika može se otvoriti električnim putem pokretom noge ispod zadnjeg branika.

Potpuno nova sedišta ističu karakter modela Audi A6 kao limuzine za duge vožnje. Uz njihove razne funkcije nameštanja, prilagođena individualna konturna sedišta pozadi, opciono dostupna s ventilacijom i masažom, osiguravaju vrhunsku udobnost. Na isti način osigurana je dobra klima u unutrašnjosti: opcioni paket kvaliteta vazduha poboljšava vazduh sa dve suptilne arome, jonizatorom vazduha i efikasnim filterom. Sa svojim velikim staklenim površinama, opcioni panoramski stakleni krovni prozor unutrašnjost ispunjava svetlošću. Dodatne funkcije praktičnosti uključuju brisače vetrobrana sa integrisanim mlaznicama i opciono grejanim vetrobranom.

Vešanje - agilan kao sportski automobil, upravljiv kao kompaktni model

Novi Audi A6 je uočljivo više sportski od odlazećeg modela - pogotovo zahvaljujući inovativnim rešenjima vešanja. Već sportski namešteni prenosni odnos standardnog progresivnog upravljača postaje još više direktan sa povećanjem ugla; novi koncept prigušenja takođe prenosi intenzivan, na kraju prepoznatljiv odziv sa kolovoza. Novi Audi A6 je upravljiv u gradu, agilan na otvorenim putevima i miran i udoban na autoputevima.

Ključna komponenta ove agilnosti i upravljivosti je dinamični sistem upravljanja svim točkovima. Kombinuje direktni i sportski odziv upravljača sa visokim nivoom stabilnosti, čime rešava ovaj klasični konflikt ciljeva. Zavisno od brzine, prenosni odnos upravljača se menja između 9,5:1 i 16,5:1. To je postignuo zahvaljujući harmoničnom prenosnom sistemu prednje osovine. Na zadnjoj osovini vretenasti pogon zakreće točkove sve do 5 stepeni. Pri malim brzinama, zadnji točkovi se okreću u smeru suprotnom od prednjih točkova, čime se povećava agilnost modela A6 i smanjuje krug okretanja za 1,1 metar, na 11,1 metar. Sve to olakšava manevrisanje i pored spoljne dužine ove limuzine od skoro pet metara. Pri visokim brzinama, zadnji točkovi se zakreću u istom smeru kao i prednji, čime se optimizuje stabilnost tokom vožnje po pravcu ili kod promene vozne trake. Time A6 vozaču ne nudi samo uglađenu stabilnost po pravcu pri visokim brzinama - putnici takođe uživaju u većoj udobnosti jer se na zadnjim sedištima pokreti upravljanja čine mekšima.

Ponovo dizajnirano vešanje točkova takođe je u mnogim područjima napravljeno od laganog aluminijuma. Uprkos većim točkovima, promera do 21 inča, i dimenzijama guma do 255/35, u odnosu na odlazeći model, Audi A6 osigurava poboljšanu vožnju i akustičku udobnost. Na prednju osovinu ugrađene su kočnice sa fiksnim čeljustima od aluminijuma. Audi za postavu vešanja nudi četiri varijante: konvencionalno vešanje sa čeličnim oprugama, sportsko vešanje, podesivo vešanje i prilagodljivo vazdušno vešanje.

Pogon

Za početak prodaje na evropskim tržištima, novi Audi A6 ima dva snažna, uglađena motora - jedan dizel i jedan benzinski. Benzinski motor (kombinuje potrošnju goriva u l/100 km: 7,1 - 6,7*; kombiniovanu CO2 emisiju u g/km: 161 - 151) je 3.0 TFSI. Ovaj V6 turbo motor ubrzava poslovnu limuzinu od 0 do 100 km/h za 5,1 sekundu i razvija snagu od 250 kW (340 KS) i obrtni moment od 500 Nm; elektronski ograničena maksimalna brzina iznosi 250 km/h. 3.0 TDI motor, koji razvija snagu od 210 kW (286 KS), razvija slične performanse (kombinovana potrošnja goriva u l/100 km: 5,8 - 5,5; kombinovane CO2 emisije u g/km: 150 - 142), a na pogonskoj osovini razvija obrtni moment od 620 Nm. Dok se 3.0 TDI motor uparuje sa osmo-stepenim tiptronic menjačem, 3.0 TFSI motor se standardno isporučuje sa sedmo-stepenim S tronic menjačem. Ova dva motora standardno se isporučuju sa quattro pogonom na sve točkove, čija izvedba se menja zavono os specifične postavke. U kombinaciji sa tiptronic menjačem dolazi sa samo-blokirajućim središnjim diferencijalom; u kombinaciji sa S tronic menjačem, postavka uključuje još efiksniju ultra tehnologiju, koja zavisno od uslove može isključiti pogon na zadnje točćkove u svrhu manje potrošnje goriva. Svi menjači su automatski.

U kombinaciji sa tiptronic menjačem, opcioni sportski diferencijal modelu A6 osigurava još više dinamično upravljanje, aktivnom raspodelom snage između zadnjih točkova. Kao i dinamično upravljanje na sve točkove, kontrola tvrdoće i prilagodljivo vazdušno vešanje integrisani su u kontrolnu funkciju elektronske platforme šasije. Radi inovativne preciznosti, ovi sistemi su usko umreženi. Vozač može odabrati razne profile vožnje preko Audi drive select sistema - široki raspon između udobnosti i sportskih karakteristika još više je istaknut nego kod odlazećeg modela.

Dizajn spoljašnjosti - tehnički i elegantan

Kao i A8 i A7 Sportback, A6 je izražajni ambasador novog Audi dizajnerskog izražaja. Sa zategnutim površinama, oštrim rubovima i privlačnim linijama, ova poslovna limuzina nepogrešivo izražava svoje karakteristike: sportsku eleganciju, visoku tehnologiju i prefinjenost.

Spoljašnjost se ističe uravnoteženim proporcijama - dugi poklopac motora, dugi međuosovinski razmak i kratki prerubi. A6 je dugačak 4.939 milimetara, odnosno 7 milimetara više od prethodnika. Širina je povećana za 12 milimetara na 1.886 milimetara, dok je visina od 1.457 milimetara za 2 milimetra veća nego kod prethodnog modela. Široka nisko postavljena Singleframe rešetka hladnjaka, ravna prednja svetla i snažno oblikovani otvori za vazduh odišu sportskom notom.

Gledajući sa strane, tri izražajne linije vizuelno smanjuju visinu automobila. Snažno izvučene konture oko točkova svedoče o Audi quattro genima. Izvučena linija krova, koja prelazi u C-nosače, karakteriše siluetu ovog modela. Kratki poklopac prtljažnika završava u zakrivljenom separirajućem rubu koji osigurava optimizovanu aerodinamiku. Istaknuta hromirana traka naglašava trodimenzionalnu skulpturu zadnjeg kraja i spaja zadnja svetla.

Ponuda boja za novi A6 uključuje 14 boja, od kojih je sedam novih. Uz osnovnu ponudu klijenti mogu odabrati dva sportska i dizajnerska spoljana paketa, kao i S line paket. Oni se razlikuju u mnogim detaljima, na primer, Singleframe rešetka hladnjaka ili bočni otvori za vazduh. Sve linije i boje spolja koriste igru svetla i senke, čime se naglašava utisak skulpture.

Dizajn svetala - oživljavanje tehnologije

Dizajn svetala ističe tehnički karakter modela A6. Audi isporučuje prednja svetla u tri različite varijante. Kod top izvedbe, HD Matrix LED prednjih svetala, pet vodoravnih linija formira potpis dnevnih pozicionih svetala, naglašavajući širinu prednjeg kraja. Iznad njih su moduli kratkih svetala koji izgledaju kao zenice. Opcioni svetlosni potpis zadnjih svetala napravljen je od pojedinačne vodoravne linije i devet vertikalnih segmenata za svaku jedinicu; svetlo kočnica ispunjava prostor između njih. Dinamički pokazivači pravca isporučuju se sa HD Matrix prednjim svetlima. Prilikom otključavanja i zaključavanja vrata prednja i zadnja svetla zanimljivom i inovativnom svetlosnom igrom naglašavaju inovativni tehnički karakter ovog modela.

Audi za unutrašnjost nudi dva različita svetlosna paketa: paket ambijentalnog osvetljenja i paket konturnog ambijentalnog osvetljenja. Oba suptilno animiraju prostor, volumen i materijale. Zahvaljujući ambijentalnom osvetljenju, prednja tabla i središnja konzola kao da lebde. Konturno osvetljenje proizvodi jasne linije unutrašnje arhitekture i može se podesiti u 30 različitih boja.

Unutrašnjost - futuristički dizajn

Unutrašnjost novog A6 uključuje black panel dizajn - prigušeni izgled koji odražava tehničke kompetencije i digitalni karakter ove poslovne limuzine. To kreira opuštenu atmosferu dizajnerskog izrižaja koji je time redukovan i jasno definisan. Izvučena prednja tabla i smirena neisprekidana vodoravna linija kreiraju prozračni osećaj prostranosti.

Središnja konzola u novom Audiju A6 usmerena je prema vozaču; gornji MMI na dodir osetljivi ekran takođe je malo zakrenut ulevo. Sa svojim black panel izgledom, kada je isključen gotovo da nestaje u aluminijumskom okviru. Ovaj ekran se aktivira kada se otvore vrata; njegov grafički korisnički interfejs deluje svedeno, čime odgovara dizajnu unutrašnjosti.

Boje i materijali - ponuda opreme za sve ukuse

Velika ponuda boja i materijala za novi A6 obogaćuje unutrašnji dizajn sa vrlo različitim karakteristikama, od elegantnog do sportskog, od tehničkog do futurističkog. Dostupno je pet varijanti: basic, sport, design, design selection i S line (sa 19-inčnim točkovima i sportskim vešanjem). Svaka izvedba ima različite koncepte boja. Odabir i upotreba materijala - od ukrasnih elemenata od drveta otvorenih pora do kožom presvučene instrument table - govore o beskompromisno visokom kvalitetu nove limuzine. Audi nudi S line paket kao opciju za sve linije opreme.

 

Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi