Bezbedno na putu

Audi servis pneumatika

Oštećenja pneumatika prouzrokovana su pogrešnim pritiskom!

Vozna svojstva

Nove pneumatike trebalo bi prvih 200 do 300 km razraditi na srednjoj brzini, po mogućnosti na suvom kolovozu kako bi se površina izbrazdala i kako bi se postigla optimalna vozna svojstva.

Pritisak u pneumaticima

Većina oštećenja na pneumaticima uzrokovana su nepravilnim pritiskom. Preporučujemo da pritisak u pneumaticima proverite svake dve sedmice. Pritom ne zaboravite na rezervni točak . Podatake o pravilnom pritisku u pneumaticima naći ćete na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara za gorivo ili u Upustvima za upotrebu.

Merenje i podešavanje pritiska u pneumaticima

Prilikom merenja i određicvanja pritiska u pneumaticima obratite pažnju na sledeće:
  • merite pritisak samo kada su pneumatici hladni
  • pritisak u pneumaticima jedne osovine mora biti jednak, dok između prednje i zadnje osovine može da varira
  • kapice ventila moraju biti čvrsto zategnute. One štite ventil od prašine, nečistoća i zaptivaju ga
  • zameniti kapice ventila koje nedostaju
  • postojeće poklopce točkova proveriti i kontrolisati da li su učvršćene

Dubina profila

Testovi su pokazali, da je put kočenja kod blokadnog kočenja uz zakonski minimalni profil pneumatika (u većini evropskih zemalja 1.6 mm) na mokrom kolovozu dvostruko duži u odnosu na nove pneumatike (dubina profila 8mm). Ova minimalna dubina profila odnosi se i na rezvervni točak.
Kod zimskih pneumatika propisana dubina profila iznosi najmanje 4 mm. Profil možete izmeriti preko pokazivača dubine profila koji je uvek smešten u najdubljim kanalima profila. Načelno ipak vazi pravilo: što pre zamenite pneumatike (optimalno na 3 mm dubine profila kod letnjih pneumatika), to je veća sigurnost u vožnji i saobraćaju. Sva četiri pneumatika moraju biti identična po osovini i sa jednakom dubinom profila.

Čišćenje pneumatika

Pneumatike je takođe potrebno čistiti, posebno pre skladištenja. Ne koristite sredstva za čišćenja koja sadrže razređivače ili ulja. Ta sredstva oštećuju pneumatike. Najbolje koristite čistu vodu sa malo sapuna ili sredstva za pranje sudova.

Informišite se pravovremeno!